Valitse sivu

Pointteri

Yleisesittely

Pointteri on keskikokoinen seisova kanakoira. Sen alkuperä voidaan juontaa keskiaikaisiin nykyisten Italian, Espanjan ja Ranskan seuduilla esiintyneisiin seisoviin koiriin. 1700-luvulla näitä koiria kulkeutui Brittein saarilla ja edelleen Skandinaviaan. Jonkin verran on ollut myös suoraa tuontia Manner-Euroopasta. Yhteistyö Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä on ollut lähes aina vilkasta, ja esim. koiravaihtoa maiden välillä tapahtuu jatkuvasti.

 

Pointteri on monipuolinen metsästyskoira, jolla lähes aina on voimakas luontainen seisontataipumus riistalle. Yleensä sitä käytetään kanalintujahdissa niin metsässä kuin pellollakin. Mutta pienellä harjoittelulla sitä voidaan käyttää muussakin metsästyksessä, esim. sorsastuksessa tai kyyhkyjahdissa noutajana. Koiran tapa liikkua maastossa eli hakea riistaa on nopea, innokas ja yläpäinen. Yleensä se omaa synnynnäisen kuviohaun eli risteilee metsästäjän edessä vasemmalta oikealle ja päinvastoin aivan luonnostaan. Parhaimmillaan koira osaa sopeuttaa liikkumisensa maaston tiheyden mukaan niin että samalla koiralla voidaan metsästää niin avoimella pellolla tai tunturilla ja metsässä. Monet pointterit oppivat myös tiedottamaan eli tulevat metsässä hakemaan ohjaajan löytämille linnuilleen. Tässä on jonkin verran eroja eri yksilöiden ja linjojen välillä.

Pointteri on helppo kouluttaa, ja onnistunut kanakoirametsästys vaatii hyvin koulutetun koiran. Toimiva pointteri on nopea ja tehokas metsästäjä. Kovia otteita koulutuksessa tulee välttää, tietenkin tiettyä johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Koiran koulutus vaatii melko laajan maa-alueen, ja tietyssä vaiheessa myös riistalintuja. Noutotaipumus on yleensä synnynnäinen.

Luonteeltaan pointteri on kotona rauhallinen perhekoira, mutta metsällä vilkas ja energinen metsästyskumppani. Se vaatii riittävästi liikuntaa ja muuta toimintaa, pelkkä useankaan kilometrin talutuslenkki ei välttämättä riitä vaan koiran tulisi välillä päästä juoksemaan myös vapaana. Esim. työpäivän aikana koiraa voi pitää tarhassa, mutta kehittyäkseen uskolliseksi metsästyskaveriksi sen pitää saada olla mahdollisimman paljon isäntänsä ja muiden ihmisten kanssa. Haukkumis- ja vahtimistaipumusta koiralla ei yleensä ole.

 

Lähes kaikki pointterit Suomessa ovat metsästyslinjaisia, mutta valitettavasti jotkut kasvattajat harrastavat pelkästään näyttelylinjoja. Asia kannattaa tarkistaa jaoksen pentuvälityksestä ennen pennun hankintaa. Toki näyttelytoiminta eli koiran ulkomuodon vaaliminen kuuluu jaoksen toimintaan, ja on mukava lisä harrastukseen, mutta yksinomaisena tarkoituksena se tekee nopeasti karhunpalveluksen rodulle.

Pointteri on terve rotu, ja vain harvoin terveys aiheuttaa ongelmia metsästyskäytössäkään.

Pointteri on Suomessa aika harvinainen rotu, vuosittain rekisteröidään 30 – 40 pentua. Kasvatustyö on aina ollut pienimuotoista, ja pentueita on tehty lähinnä tarpeen mukaan. Tutustu ensin rotuun, ota yhteyttä muihin pointteriharrastajiin ja tule juttusille vaikkapa seuraavassa näyttelyssä tai kokeessa. Joskus voit joutua odottamaan mieleistäsi pentua, mutta kyllä se kannattaa!

 

PS. Ei pointteri niin harvinainen rotu olekaan: Jopa Hesarin Tiikeri-sarjakuvassa seikkailee ilmiselvä pointteri!