Valitse sivu

Yleistä Kanakoirakerhosta

Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry on ns. englantilaisten kanakoirien eli englanninsetterien, gordoninsetterien, pointterien sekä punaisten että punavalkoisten irlanninsetterien virallinen rotujärjestö.

Suomen kennelklubiin perustettiin 1901 seisovien kanakoirien jaos – Hönshundssektionen – joka on Pohjoismaiden vanhin rotujärjestö ja toimi sekä englantilaisten että mannermaisten kanakoirien rotujärjestönä.

Vuonna 1935 kieliriidan seurauksena perustettuun Suomen Kennelliittoon muodostettiin myös kanakoiraväelle oma rotujärjestö, Kanakoirakerho, josta sitten sotavuosien aikana 1943 mannermaiset kanakoirarodut erosivat omaksi järjestökseen, Suomen saksanseisojakerhoksi.

Vuonna 1983 Finska Kennelklubbens Hönshundssektion vastaanotti täysimääräisinä jäseninä kaikki lakkautetun Suomen Kanakoirakerhon jäsenet ja muodostettiin Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry. Yhdistykselläon jäseniä tällä hetkellä n. 600.

Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää kokeita ja kilpailuja jalostustyön tueksi settereiden ja pointtereiden käyttöominaisuuksien selvittämiseksi ja parantamiseksi. Toiminnan painopiste on kuluneen sadan vuoden aikana ollut selkeästi koetoiminnan kehittämisessä, mutta myös näyttelytoiminta on kuulunut kerhon aktiivisen mielenkiinnon kohteisiin. Kanakoirien jakaantuminen näyttely- ja koelinjoihin on herättänyt jäsenet puolustamaan rakenteeltaan tervettä, vaativaan metsästykseen soveltuvaa kanakoiratyyppiä.

Koetoiminta alkoi jo vuonna 1893 kenttäkokeilla ja myöhemmin ryhdyttiin pitämään myös metsäkokeita (1905) ja tunturikokeita (1951). Koesäännöt ovat samat kenttä- ja tunturikokeissa, mutta metsäkokeille on omat, hieman erilaiset säännöt. Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry järjestää lisäksi muutamia kilpailuja, joissa on omat sääntönsä. Näitä ovat Kultamalja-kilpailu alle 2-vuotiaille, Derby-kilpailu alle 3-vuotiaille koirille sekä voittajaluokan koirille tarkoitetut Kenttien Voittaja, Metsien Mestari ja Elit-kilpailut.

Nykyisin Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry järjestää vuosittain yhden näyttelyn, joka on ollut yleensä yksi suurimmista englantilaisten kanakoirien näyttelyistä maassamme. Näyttelyn tuomareiksi on kutsuttu yleensä Skandinavian arvostetuimpia näyttelytuomareita.

Yhdistys julkaisee Ekipage-lehteä sekä vuosikirjaa, joka sisältää kaikki koekertomukset ja yhdistyksen oman näyttelyn näyttelykertomukset.

Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry kouluttaa omalta osaltaan koetuomarit ja englantilaisiin kanakoirarotuihin erikoistuvat näyttelytuomarit.

Niin Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry kuin jokainen sen alainen rotujaoskin vaalivat aktiivisesti yhteyksiä pohjoismaisiin sisarjärjestöihin ja rotujen pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin osallistutaan innokkaasti.