Valitse sivu

Kuolinsyyt ja keskimääräiset eliniät

Kennelliiton Jalostustietojärjestelmään voi ilmoittaa oman koiransa kuolinsyyn ja -iän, vaihtoehtona löytyy myös esim. vanhuus ja onnettomuudet.OmaKoira-palvelun kautta Kennelliiton jäsen hallinnoi omien koiriensa tietoja, myöskin kuolinsyytä. Voit lisätä pitkänkin ajan jälkeen koirasi kuolinsyyn, jos et ole sitä aiemmin tehnyt. 

https://www.kennelliitto.fi/omakoira-palvelu (tunnukset palveluun saat sivulla olevien rekisteröintiohjeiden avulla, tarvitset Kennelliiton jsennumeron käden ulottuville)

Rotujen Jalostuksen Tavoiteohjelmien päivityksessä käydään läpi/ analysoidaan rotujemme keskimääräistä elinikää ja yleisimpiä kuolinsyitä. Nämä tilastoinnit ovat kovin vaillinnaisia, koska mahdollisesti vain pieni osa omistajista ilmoittaa näitä tietoja.

Terveyskysely

Koirien terveyskyselyn tarkoituksena on kartoittaa koirarotujen terveydentilaa ja tunnistaa roduissa huomiota vaativat terveysasiat. Kysely on tarkoitettu erityisesti vuoden 2009 jälkeen syntyneille koirille, mutta siihen ovat tervetulleita vastaamaan kaikenikäisten, myös edesmenneiden koirien omistajat.

Kun sadan koiran raja on rikki (pienemmissä roduissa raja tilanteen mukaan), rotuyhdistykselle toimitetaan pyynnöstä rotukohtaisia yhteenvetoja esimerkiksi JTO- päivitysten tueksi.

Tähän mennessä kertyneet vastaukset;
– punainen irlanninsetteri 134
– englanninsetteri 130
– gordoninsetteri 106
– pointteri 62
– punavalkoinen irlanninsetteri 19

Kyselyyn vastaaminen kestää 5-10 minuuttia. Pystyt myöhemmin täydentämään vastaustasi.

Kyselyn linkki löytyy sivulta:
https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/terveyskysely

Jalostustoimikunta suosittelee lämpimästi lisäämään OmaKoiraan koirien kuolinsyitä ja elinikiä, ja täyttämään rotujemme terveyskyselyä, jotta saamme arvokasta tietoa tulevaisuudessakin rotujen jalostusta ja JTO- päivityksiä varten. 
Koirien omistajilla ja kasvattajilla on iso ja tärkeä rooli tiedonkeruun kannalta, kiitämme kaikkia vastanneita!