Valitse sivu

Eläinlääkärin arvion mukaan ainakin 20 koiraa on kuollut tuntemattomaan sairauteen Itä-Norjassa. Norjan elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee, että koirien välisiä kontakteja rajoitetaan.

Tautitapauksien välistä yhteyttä ei tiedetä, mutta uskotaan, että ainakin 20 koiraa on kuollut toistaiseksi, sanoo Anicuran eläinlääkäriasemaketjun eläinlääkäri ja viestintäpäällikkö Sasja Rygg lehdistötiedotteessa. Ei tiedetä, mikä virus tai bakteeri aiheuttaa taudin. Näytteitä otetaan tartuntatavan selvittämiseksi.

Tartuntatapaa ei tunneta

– Siksi on ennenaikaista sanoa, onko tautitapausten välillä yhteyttä. Kuitenkin tapauksien välillä tuntuu olevan yhtäläisyyttä, minkä vuoksi suosittelemme koiranomistajia ympäri maata ryhtymään varotoimiin, Rygg sanoo.

Sairastumisista on ilmoitettu suuressa osassa Itä-Norjaa

– Taudin leviämistä muuallekin ei voida sulkea pois, sanoo Rygg. 

Elintarviketurvallisuusviraston osastopäällikkö Ann Margaret Grøndahl kertoi VG-lehdelle, että tällä hetkellä seitsemän koiraa on kuollut tautiin, mutta Anicuran mukaan määrä voi olla paljon suurempi

Näyttelyt tulisi peruuttaa

Tautia havaittiin ensin Oslon alueella. Anicuran mukaan kahden viime päivän aikana on ilmoitettu useista tapauksista muuallakin maassa. Suositus on, että koirien suuria kokoontumisia kuten koiranäyttelyitä ja koulutustapahtumia tulisi välttää tai ne tulisi järjestää koirien läheisiä kontakteja välttäen. 

Veriripuli

Rygg huomauttaa, että pikkuripuli ei ole koirilla harvinaista.

– Tämän vakavan sairauden oireita ovat veri- tai vesiripuli, oksentelu ja nopeasti huononeva yleiskunto. Jos huomaat koirallasi näitä oireita, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, sanoo Rygg.

Norjan elintarviketurvallisuusvirasto antoi keskiviikkona suosituksen, että Oslon alueen koiranomistajien tulisi välttää koirien välisiä kontakteja. Ulkoillessaan koira ei saa mennä tervehtimään muita koiria. 

Norjan elintarviketurvallisuusviraston ohjeet koiranomistajille:

• Rajoita kontaktia muihin koiriin

• Älä anna koiran tervehtiä muita koiria lenkillä

• Älä anna koiran nuuskia maata paikoissa, joissa on kulkenut muita koiria

• Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat koiralla yllä olevia oireita

• Seuraa eläinlääkärin rokotussuosituksia. Esimerkiksi parvovirus voi aiheuttaa vakavan suolitulehduksen

• Suuria kokoontumisia, kuten näyttelyitä ja koulutustapahtumia tulisi välttää tai ne tulisi järjestää tavalla, joka rajoittaa koirien välistä kontaktia

Tämä juttu on lainattu norjalaisen Jakt & Fisken sivuilta. Käännös Minna Kailajärvi. Linkki alkuperäiseen julkaisuun: 

https://jaktogfiske.njff.no/hund/2019/09/veterinaer-anslar-minst-20-hunder-er-dode-av-ukjent-sykdom?fbclid=IwAR0xRUohfUgMHxSXsk9l-lO5zhJj6MZQlb7QrrKj7ssW8tfOgBBxY2VLHrI

 

Kennelliitto: https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meista/uutiset/norjassa-asuvat-koirat-eivat-saa-osallistua-koiratapahtumiin-suomessa-7-892019