Valitse sivu

Irlanninsettereiden kevätpäivät 2019

31.05.2019Uutiset punainen irlanninsetteri

Irlanninsettereiden kevätpäivillä koulutettiin ohjaajia

Irlanninsettereiden kevätpäiviä vietettiin Torniossa 18.-19. toukokuuta. Noin kolmisenkymmentä osallistujaa sai nauttia upeasta kesäsäästä ja erittäin antoisasta Juhani Sirniön ja Matti Ahvenjärven pitämästä koulutuksesta. Irlanninsettereiden jalostuksen tavoiteohjelmaa (JTO) viime vuonna päivitettäessä tehtiin havainto, että metsästyslinjaisten irlanninsettereiden käyttöominaisuudet ovat kehittyneet hyvin ja jatkossa tulisikin kiinnittää enemmän huomiota juuri koirien ohjaajien kouluttamiseen.  Tätä tarkoitusta palvellen irlanninsetterijaos päätti tämän vuoden kevätpäivillä panostaa nimenomaan ohjaajien kouluttamiseen ammattikouluttajiin tukeutuen. Osallistujien antamasta palautteesta päätellen koulutus oli hyvin tarpeellinen ja tarjosi kaikille osallistujille varmasti myös uusia eväitä koiran kouluttamiseen.

Ensimmäiseksi kuultiin Juhanin pitämä parituntinen esitelmä koiran kouluttamiseen liittyvistä perusasioista, mm. koiran synnynnäisten ominaiskäytösten ja tunnetilojen huomioimisessa koiran koulutuksessa. Mieleen jäi erityisesti, miten koiralta haluttu käyttäytyminen kussakin tilanteessa saadaan annetun vihjeen ja välittömän palkitsemisen avulla helposti vahvistettua sen normikäyttäytymiseksi kyseisessä tilanteessa. Kouluttajan vihjeenä olikin laatia itselleen lista niistä tilanteista missä koiran halutaan käyttäytyvän tietyllä tavalla ja sitten opettaa ne koiralle positiivisen vahvisteen kautta. Näin koiran kanssa arjessa eläminen helpottuu huomattavasti.


Koulutuksen aluksi kuunneltiin Juhani Sirviön mainio esitelmä koirien koulutuksesta.

Juhani purki esitelmässään riistavietin ketjuksi erillisiä käytöksiä selittäen hyvin, miksi koiralla on halu ja taipumus toimia tietyssä metsästysketjun vaiheessa tietyllä tavalla, sekä kuinka haluttuja käyttäytymismalleja edelleen vahvistetaan tai ongelmakohtia korjataan. Juhani korosti, että koiran senhetkinen mielentila oli syytä ottaa koulutuksessa huomioon, eikä esimerkiksi yrittää kouluttaa koiraa silloin kun sen ”hella on kuutosella”.

Esitelmässä kuultuja asioita havainnollistettiin esimerkkikoirien avulla käytännön harjoitteilla ja myös kyyhkyjen avulla. Nuorien, alle 15 -viikkoisten pentujen kanssa demonstroitiin luoksetulon, istumisen ja hihnassa vetämättä etenemisen ehdollistamista ohjaajan antamien vihjeiden ja palkitsemisen avulla. Pentujen jarrujen löytymistä testattiin vielä kyyhkyjen kanssa, ja nähtiinpä joidenkin pennuista lyhyen koulutuksen tuloksena lopulta tekevän jo oikeaoppisen lintutyönkin launcheriin suljetulla kyyhkyllä. Vanhempien esimerkkikoirien avulla demonstroitiin mm. noston ja nostosta paikalla jäämisen vahvistamista kyyhkyjä apuna käyttäen.


Juhani demonstroi hihnassa vetämättä kävelyn opettamista pennulle.


Haluttu käyttäytymismalli kyyhkyllä palkittiin pennulle välittömästi.


Puolivuotias punavalkoinen irlanninsetteri Lena harjoittelee lintutyötä launcheriin kätketyllä kyyhkyllä.


Kyyhkyn kanssa jarruja testauttamassa.

Kevätpäivät olivat osallistujien mielestä todella onnistuneet. Useasta suusta kuultu palaute olikin, että voi kun tämänkin olisi tiennyt jo aikaisemmin. Erinomaisen ohjelman lisäksi osallistujat saivat nauttia paitsi hienosta säästä, myös samanhenkisestä ja kannustavasta seurasta. Osallistujille jäivät päiviltä varmasti myös hyvin mieleen ”tiu-tiu” ja maksamakkaratuubi.