Valitse sivu

Kanakoirakerhon setterijaokset järjestävät talkoilla geenitestien näytteenottotilaisuuden erikoisnäyttelyn yhteydessä Lapualla 11.6. Tilaisuus on kohdistettu rotujärjestön jäsenten omistamille englannin-, gordonin- ja irlanninsettereille. Jaokset haluavat edistää tilaisuudella rotuihimme liittyvien terveystutkimusten tekemistä ja käytännön prosessin tunnettavuutta.

 

Tulemme toimimaan seuraavasti, jotta prosessi olisi mahdollisimman näppärä kaikille osapuolille ja siksi on tärkeää, että koiranomistaja noudattaa seuraavia ohjeita.

 

1. Koiranomistaja saa Ekipage-lehden ja rotujärjestön verkkosivujen kautta tiedon näytteenotosta.

2. Koiranomistaja, jonka tulee olla rotujärjestön jäsen/koejäsen, ilmoittautuu ennakolta näytteenottoon.

3. Viimeinen ilmoittautumisaika on sunnuntai 5.6. Ilmoittautuminen tästä!

4. Koiranomistajalle varataan sopiva aika näytteenottoon näyttelypäivänä. Aikataulu tulee rotujärjestön verkkosivuille ja lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla.

5. Koiranomistaja täyttää koirakohtaisen tutkimuslomakkeen ennakkoon valmiiksi verkkosivujen ohjeiden mukaan ja ottaa sen mukaan Lapualle.

6. Koiranomistaja tulee ajoissa näytteenottoon, missä tutkimuslomaketarkistetaan.

7. Eläinlääkäri tarkistaa koiran tunnistesirun ja rekisterikirjan.

8. Eläinlääkäri ottaa näytteen.

9. Jaokset toimittavat näytteet analysoitavaksi Laboklin-laboratorioon ja koiranomistaja saa postitse/sähköpostilla tuloksen ja laskun analyysistä suoraan laboratoriolta. Itse näytteenotto ei siis maksa rotujärjestön jäsenelle mitään ja tilaisuudessa et tarvitse rahaa.

10. Koiranomistaja toimittaa tuloksen jälkikäteen rotujaokselleen tiedoksi lähettämällä sähköisen kopion tuloksesta. Laboratorio toimittaa tulokset suoraan myös Kennelliittoon, mihin lomakkeella annetaan myös lupa. Tuloksen luovuttaminen ja sen julkaisulupa ovat ilmaisen näytteenoton ehto.

11. Geenitestien analyysien hinnat vaihtelevat testin mukaan. Hinnat selviävät tutkimuslomakkeelta.Rotujaoksista englanninsetterijaoksella on päätös tukea myös geenitestin varsinaista analyysiä 15 €/testi Pevisaan liittyvien geenitestien osalta. Tuen saa testin tuloksen toimittamisen jälkeen erillisestä hakemuksesta.

 

Oleellista asiasta on, että kaikki sujuu jouhevasti. Eläinlääkäri ottaa vain näytteen ja tarkistaa koiran tunnistemerkinnän. Kaikki analyysit voidaan tehdä yhdestä näytteestä ja lisäananalyysit ovat mahdollisia viiden vuoden ajan.

Tutkimuslomakkeen huolellinen täyttäminen ja aikataulun noudattaminen sujuvoittaa toimintaa ja homma saadaan vietyä näppärästi talkoillen näyttelyn ohessa läpi.

 

Lisätietoja: pentti.impio@gmail.com sekä http://laboklin.fi/genetiikka/